Hvad er stress?

“Stress er de  forandringer, der sker i kroppen og i hjernen, når vi belastes indenfra af vores følelser og tanker eller udefra af f.eks. arbejde”

Kort sagt; Stress er en reaktion på belastning.

 

At være kortvarigt stresset af og til er helt OK. Men hvis du er belastet i en længere periode, så reagerer kroppen med en række symptomer. Nogle typiske fysiske symptomer er hovedpine, hjertebanken, forhøjet blodtryk, muskelspændinger, uforklarlige smerter, søvnløshed/afbrudt søvn, maveproblemer og uro i kroppen.

Følelsesmæssigt er stresstilstanden ofte præget af utilstrækkelighed, nervøsitet, sårbarhed overfor kritik, lav selvtillid, ensomhed, aggressivitet, frustration, tristhed, træthed og udmattelse. Alle signaler til dig om, at kroppen er i fysisk og psykisk i ubalance. Læs mere under stress signaler.

Der er altså to former for stress:

  • Den kortvarige, akutte stress, som er naturlig og en sund reaktion.
  • Den langvarige stress, som kan være skadelig for helbredet

Kortvarig stress skærper dine sanser og gør dig i stand til at handle hurtigt. Når problemet er løst eller faren er ovre, vil reaktionen aftage og kroppen slapper af igen. Ved kortvarig stress er det vigtigt, at være opmærksom på, at den kan udvikle sig og få negative konsekvenser, hvis du ikke prioriterer afslapning højt for igen af skabe balance. F.eks. efter et projekt, hvor du har været presset af en deadline.

Langvarig stress opstår, når du gennem en længere periode udsættes for en fysisk eller psykisk belastning og samtidig føler, at du har mistet overblikket og ikke forstår at håndtere presset. Dette medfører, at kroppen reagerer med en øget produktion af stresshormonerne adrenalin og kortisol. Konsekvensen af den langvarige stress kan være alvorlige fysiske og psykiske symptomer, som påvirker din arbejdsindsats, sociale liv, livskvalitet og skader dit helbred.

Det er derfor meget vigtigt, at du bliver bevidst om dine stresssignaler og at du lære at tackle stress i en travl hverdag.

Læs mere om stress signaler her

stresset_mand

stress_konsultation

Powered by SYNNESTVED ID vs INUIT TYPES